Haetta produkter är ett Umeåbaserat företag med egen kollektion av svensktillverkade friluftsprodukter. Företaget ägs och drivs av Lars Isaksson med familj.

Allt började en kall höstdag 2008 när Lars finkammade marknaden i jakt på en vind- och vattentät mössa med maximalt skydd för öron och nacke. Någon sådan gick inte att hitta, så han började han skissa på sin önskemössa. Vilka material var bästa tänkbara? Vem eller vilka tillverkar tyger inom EU? Var kan den som vill sy upp kläder i Sverige vända sig? Att få svar på frågorna visade sig vara en större utmaning än väntat. Av Sveriges en gång så stolta tekoindustri fanns inte mycket kvar. Det visade sig att en svensk flagga på ett plagg inte är en garanti för att det är tillverkat i Sverige.

Parallellt med att en mössprototyp skapades hittade Lars tyger som tillverkas inom EU. Han fann även ett svenskt företag där sömmerskor med kollektivavtal kunde sy upp mössorna i Sverige. Produktionen kunde börja.

Ett antal mössor såldes via annonser innan vi tog steget till att boka plats på Ockelbo vintermarknad. Där fanns många kunder som uppskattade våra svensktillverkade, genomtänkta mössor av kvalitetstyger. Snart utökades sortimentet med fler mössor, samt med västar och jackor i kokad ull. Vi började även tillverka sulor av spillet från jack- och västtillverkningen.

Sedan har det rullat på med varierande hastighet. Marknader har besökts, fler kläder har skapats och sytts upp. Sakta, men säkert har kännedomen om våra produkter ökat.

HAETTA är det fornsvenska ordet för värme. Vår logotype-som påminner om ett ledmärke-är enmodern variant av runskriftens symbol för bokstaven H

Idag är vi delvis tillbaka där allt började. Firman som tidigare stod för sömnaden har slutat att sy i stretchiga material, så jakten på en annan svensk firma med kollektivavtal för sömnadspersonalen är i full gång parallellt med våra ordinarie arbeten. Känner du till någon firma som kan hjälpa oss med mönsterkonstruktion, tillskärning och sömnad? Tipsa oss gärna på telefon 070-656 33 15!